Aktuellt

7 mars 2018

Allt började 1948: Så blev Dal-Bos vältar en exportsuccé

 

Låt inte det fjäderlätta namnet SNOWFLAKE® vilseleda dig, för hjärtat i gjutjärnsringen SNOWFLAKE ® bygger på kvalitetsjärn, där en av de största leverantörerna till Dal-Bos produktion är SSAB.

SNOWFLAKE ®-ringen kommer med sex gånger högre styrka, jämfört med en konventionell gjutjärnsring, utan förändring av materialvikt eller materialsammansättning, vilket gör vältarna från Dal-Bo till enastående redskap. Det svenska stålet i danska händerna skapar en unik produkt till den internationella marknaden och för att förstå varför ringen – och vältarna - är så populära, måste man gå tillbaka till när det började.

Från smedja till storskalig produktion
Danska Dal-Bos fantastiska resa startar, närmare bestämt 1948 i hjärtat av Jylland, när Henry Pedersen börjar tillverka hästskor, vagnar och enklare maskiner till lantbruket. Bostaden låg i den ena delen och smedjan i den andra och fastigheten används idag, 70 år senare, som en administrationsbyggnad.

Den lilla smedjan, med privat bostad som bas, har expanderats i flera varv, så idag har Dal-Bo 12 000 m2 under tak.  Henry Pedersons vision var, redan från start, satt till tillverkning istället för reparation och underhåll. Själva namnet Dal-Bo kommer från att grundaren startade husföretaget Dal-Bo ”Bo i dalen”, men då projektet lades ner, ledde det till att namnet börjades användas för tillverkningen av lantbruksmaskiner istället.


Dal-Bo nutid

Men nu går vi händelserna i förväg. Henry Pedersen var en energisk man med gott rykte, vilket innebar att redan 1950 utvidgade smedjans produktion till vagnar och avlastarvagnar. Detta blev en stor framgång för Dal-Bo och det egentliga startskottet till att Dal-Bo blev en fullskalig tillverkare istället för en reparationssmedja. I samband med det nådde Henry ett av sina mål. 1963 startar vältproduktionen och merparten av ringvältarna, 2,17 och 2,48 m breda, såldes inom landet och till Norge. Ett par år senare, 1968, tar grundarens son, Kaj Pedersen, steget in i firman.

1975 deltar Dal-Bo på sin första Agromek-mässa och efter det tog exportförsäljningen riktig fart. Nya marknader söktes, bearbetades och företaget växte med fler anställda. Produktutbudet har sedan dess utvidgats till att omfatta harvar och kultivatorer. Bolaget har idag 70 anställda och 90% av försäljningen exporteras.

De vill förstå lantbrukarna
Den snabba utvecklingen från en, på den tiden, typisk hantverksmässig tillverkning, till ett modernt och konkurrenskraftigt företag, är resultatet av en konsekvent och målinriktad produktutveckling samt anpassning till det moderna jordbrukets behov. Redan 1982 började Dal-Bo tillverka hydrauliska ringvältar där den bredaste välten idag är 24 m. Dal-Bo har sedan årtionden legat i framkant när det gäller utvecklingen av ringvältar och såbäddsteknik, vilket har lett till att man idag är produktionsspecialist av ringvältar och harvar och den ledande producenten i Västeuropa.

Tre, av många innovationer, som lett till att man är det marknadsledande alternativet, är Maxiroll-systemet, Powerroll och Rollomaximum. Med bland annat dessa innovationer så hamnar Dal-Bos exportandel på över 90%, med England, Frankrike och framförallt Tyskland som stora exportmarknader. Över 110 000 sålda ringvältar, är beviset på denna ledande ställning.

Med inspiration från bilbranschen, och Y-ekrade lättmetallfälgar, lanserades 2015 den patenterade SNOWFLAKE®-ringen. Namnet på Dal-Bos ring kommer från ringens inre konstruktion, som liknar en snöflingas kristall. Utan förändring av materialvikt eller materialsammansättning, ger SNOWFLAKE®-ringen sex gånger högre styrka jämfört med en konventionell gjutjärnsring. Därför lämnas också sex års garanti på SNOWFLAKE®-ringen, som är patentskyddad i Europa. SNOWFLAKE®-ringen är lämplig för alla situationer, både före och efter sådd och finns i storlekarna 50, 55, 60 och 65 cm. 

SNOWFLAKE® är resultatet av en vision, förståelse för lantbrukare, väder och vind och inte minst viljan att utveckla ett redan bra maskinsortiment, till ännu bättre, inte minst då SNOWFLAKE®-ringens långa hållbarhet ökar maskinens livslängd.

Läs mer om Dal-Bo och se en film varför SNOWFLAKE® -ringen är så bra.

{{ art.PublishedShortDateString }}

{{art.Header}}

Följ oss på